Tłuczek do mięsa

0

Typ obiektu: wyrób rzemieślniczy

Okres: XX w.

Szerokość: 13 cm

Długość: 34 cm

Materiał: drewno

Stan zachowania: dobry

Sposób pozyskania: zakup

Nr inw.: MP/E/34/76

Tłuczek to typowy przedmiot kuchenny służący do tłuczenia i rozbijania mięsa. Wykonany jest z dwóch kawałków drewna. Walcowata, posiada dwojakie zastosowanie, ponieważ składa się z części płaskiej i kratkowo-ząbkowatej. Natomiast środek ma otwór, do którego idealnie dopasowany jest trzonek, umożliwiający swobodne trzymanie narzędzia. Jego długość to 28 cm, zakończona rodzajem grzybka. Przedmiot wyglądałby całkiem dobrze, gdyby nie liczne dziurki, które zostały wydrążone przez korniki. Tłuczek zakupiono na potrzeby wystawiennicze muzeum 30.09.1976 r. Tego typu przedmiot codziennego użytku był wykonywany przez rzemieślnika stolarskiego, który od siebie dodał jeszcze delikatną ornamentykę w postaci okrągłych żłobień. Strona wypukła była przeważnie częściej używana przez gospodynie do zmiękczania mięsa, które było zazwyczaj naturalnie dość twarde, np. wieprzowina. Użycie „kratki” do preparowania mięsa na kotlety schabowe było więc jak najbardziej na miejscu. Drugi, płaski koniec tłuczka był przeznaczony do ubijania mięsa. Nadaje się więc do tych kawałków, które twardnieją pod wpływem temperatury, np. wołowiny, karkówki bądź ewentualnie do drobiowego. Gładki koniec nadaje się też do delikatnego mięsa, które łatwo uszkodzić podczas obróbki. Niemniej jednak należy nadmienić, że „pieczyste” jadano rzadko, głównie wieprzowe, czasem wołowinę i baraninę. Drób spożywany był przy okazji świąt lub uroczystości rodzinnych.Tłuczek to niewątpliwie przedmiot służący do przygotowywania pożywienia. Ludzie na wsi żywili się głównie produktami pochodzącymi z własnych gospodarstw. Od początku XX wieku pożywienie wiejskie zaczęło się zmieniać, m. in. dzięki działalności organizacji kobiecych i kursom kulinarnym. Jeszcze większe zmiany nastąpiły po 1945 r. Wpływ na to miały m. in. czasopisma oraz poradniki. Prezentowany obiekt pochodzi z Tura Górnego i jest eksponowany na wystawie stałej w Dziale Etnograficznym Muzeum.


Oprac. mgr Renata Urban

Źródło:

http://etnomuzeum.pl/audioprzewodnik/wystawa-stala-tajemnice-codziennosci/

Share.

Comments are closed.

Facebook
Skip to content